Pingh blogg - inspiration till mer glädje i livet

I den här bloggen vill jag att du ska finna inspiration och glädje. Jag kommer att bjuda dig på tankar, reflektioner, storytelling, övningar, utmaningar och en del fakta.

Så varsågod säger jag med mina varmaste önskningar för dig om ett friare liv med ökande kärlek till dig själv för att ha en underbar relation med dig själv och med dina medmänniskor! 

18 juli 2024

Hur bra kan du må?

Vet du hur bra du kan må? 

När jag blivit så frisk från min utmattning att jag friskskrev mig den 1/10 2015 (2,5 år efter att jag sjukskrev mig) så arbetade jag 75% och trodde att jag nog aldrig skulle komma att orka mer.   
Jag var 60 år och tänkte att det var ok ändå. Min karriär var över trodde jag och jag var rätt nöjd med att förenkla texter i styrande dokument. Jag gillar ju ord och hur man kan skriva tydligare så att alla kan förstå. Därför fortsatte jag som företagare och fick olika uppdrag, fortsatte att känna in hur jag mådde fysiskt och mentalt och se till att jag inte hade några brister i kroppen näringsmässigt. Jag körde mitt 8/8/8 för att må så bra som möjligt.  

Med jämna mellanrum kom jag på mig själv med att konstatera att jag mådde bättre, ja ännu bättre än tidigare. Flera gånger frågade jag mig: "Hur bra kan man må egentligen?" Till slut insåg jag att jag nog aldrig tidigare hade mått så bra som jag gjorde då, och 2017 nådde jag de som jag ser som "min topp". Då hade jag börjat använda kosttillskott som på cellnivå balanserade min kropp. Det här gjorde mig starkare fysiskt och mentalt.  När jag 2017 utsattes för en oerhört stressande situation, så klarade jag den galant och det gick snabbt att återfå det inre lugnet.   Sen dess vill jag hela tiden må så bra som möjligt.   

Men jag har lärt mig att många människor nöjer sig med att må ok.   Är du en av dem? 

Man tycker det är normalt och tror att det ska ingå i livet att må sämre för varje år som går. För att man blir äldre.   

Vi säger också att "X år är det nya X år" för vi har fått veta att det finns en hel del vi kan göra för att må bättre och känna oss yngre.   

Men vet du vad du kan göra?  Och vet du egentligen hur bra det är möjligt för dig att må?  

Vet du vad du kan förändra och göra annorlunda för att må bättre?  Vi vet att vi behöver äta näringsrik mat som ger oss energi. Ändå äter många processad färdigmat som gör kroppen inflammerad och skapar obalanser och då behöver kroppen få hjälp att skapa balans igen, exempelvis med existensiella fettsyror som Omega3.  

De råvaror och det som odlas innehåller inte längre samma näring, så många behöver kosttillskott för att inte ha brister på vitaminer och mineraler i kroppen. Många får obalanser och brister pga näringsfattig, processad mat, vilket ökar behovet av kosttillskott.   

Så en del av 8/8/8 som jag skrivit om tidigare, är att näringsmässigt ta hand om kroppen på cellnivå. För att må så bra du bara kan.  Vet du hur bra du kan må?   

PS/Du kan ladda ner min guide för 8/8/8 på min hemsida Pinghacademy.se så har du grunden för ditt bästa mående. Där hittar du också i menyn en del om testbaserad hälsa. Vill du veta mer om hälsa, stress, personlig utveckling eller kanske mer glädje genom sorgbearbetning, så är du välkommen att höra av dig.    

12 januari 2024

SJÄLVLEDARSKAP

Har du tänkt på att vi - antingen som företagare eller som medmänniska på jorden - hela tiden på livets resa byter ut ord, förändrar något, tar fram en ny vinkel, lyfter upp något som känns nytt och så har vi paketerat något som känns helt rätt. Som känns rätt just nu. 

För vi följer utvecklingen i samhället och människors förändrade behov och förändrar igen om ett tag. Som medmänniska har du kanske skaffat dig nya intressen, bytt arbete, flyttat eller ingått i ny relation. 

Som företagare har du kanske paketerat några nya tjänster, produkter eller erbjudanden. Känns det igen? 

Just nu pratar vi om självledarskap. Självledarskap är det vi också kallar personlig utveckling och den kan erbjudas i många former. Det handlar om att utveckla dig själv med insikten om att det är du själv och ingen annan som har möjligheten att förändra dig och ditt liv. 

Men för att verkligen få till din utveckling så behöver det kännas enkelt. Du behöver ha din inre motivation. Ta eget ansvar. Du behöver ta det i små steg. "Less is more" och "Slow is fast". Du behöver ha en egen förväntan. "Reflektion" hjälper dig att bli medveten om din självbild, dina motstånd och att göra insikter som tar dig framåt. 

Sen kan vi egentligen kalla det vad vi vill. Just nu kallar vi det SJÄLVLEDARSKAP och jag brukar även använda orden SJÄLVKÄNSLA, SJÄLVMEDKÄNSLA och såklart - SJÄLVKÄRLEK! 

11 januari 2024

HUR MYCKET...?

HUR MYCKET kan man egentligen tycka om sig själv? 

Kan det bli för mycket? Var går gränsen? Du kanske har tänkt såna här tankar. 

MEN DET KAN ALDRIG BLI FÖR MYCKET!!! 

Inte om du samtidigt jobbar med din personliga utveckling för att bli en person du vill vara, någon som du själv älskar för hur du tänker, är, agerar och reagerar. Så ju mer kärlek du känner till dig själv - desto mer kärlek känner du till andra! 

Du kanske har upplevt att de dagar du själv inte mår så bra blir du mer gnällig, klagande och ser fel hos andra. 

Så välkommen att öka din SJÄLVKÄRLEK! Vidareutveckla ditt självledarskap!

💜 Du kan lyssna på våra kostnadsfria webinar 
💜 Du kan delta i våra workshops till en billig peng

26 oktober 2023

Psykisk ohälsa har blivit ett problem i vårt samhälle

"Psykisk ohälsa har blivit ett problem i vårt samhälle" skriver Personal & Chef i sitt senaste nyhetsbrev.  

De fortsätter "Oavsett bakomliggande orsak finns det tillvägagångssätt för arbetsgivare som kan förebygga ökad sjukfrånvaro hos medarbetarna. Genom förebyggande arbete kan ni som organisation ta kontroll för att undvika stressrelaterade sjukskrivningar."  

Jag håller såklart med till 180%!!!  

Det finns oerhört mycket man kan göra och varje litet steg för att förbättra den yttre och inre miljön för människor är ett steg mot bättre hälsa och mindre stress. Så varför väntar så många  tills det kostar miljoner för företaget? 

En enda sjukskriven medarbetare kostar ca en halv miljon per år!

3 oktober 2023

Vad skulle hända om du gillade dig själv ännu mer?

Vad skulle hända om du gillade dig själv ännu mer? 

Vilka möjligheter skulle du ge dig i ditt liv?
  
Skulle du må bättre? Bli lyckligare? 

Skulle du kanske till och med bli modigare?

Jag är säker på att när du gillar dig riktigt mycket så gör du saker som är bra för dig själv.  
Du vet då mer vad du själv vill. Du får tydligare egna gränser och lättare för att veta när du ska säga JA.  

Vad tänker du om det här?  

Reflektera - har du egna erfarenheter av att öka din kärlek till dig själv och vad som då förändrades?

25 september 2023

Att inte ha något minne alls är inget roligt minne

Det var sommaren 2013 och jag satt på golvet i köket med min dotter Julia och två av mina barnbarn, som då var 1 och 5 år. Flera gånger hörde jag Julia säga;   
”- Men vad tycker du da?” Jag undrade vad hon menade, för i mitt huvud var det tomt.  
”- Om det jag sa.” svarade hon. Jag undrade vad hon sagt, för i mitt huvud hade vi inte pratat alls, bara lekt med mina små barnbarn. 
Hon upprepade frågan flera gånger berättade hon. 
Trots att hon sa att hon upprepade frågan, så hörde jag inget, förstod inget.  
Jag var på ett litet barns nivå i förmågan att tänka och älskade att bara vara med barnbarnen. Vid den här tiden kunde jag inte komma ihåg något ens några sekunder, utom när något överraskade mig rejält eller verkligen kändes konstigt. Det här överraskade mig, att hon sagt något och att jag inte ens kom ihåg det - medan det hände! 
Det här är också det enda jag kommer ihåg av den stunden. Jag vet fortfarande inte vad hon frågade. Det jag fortfarande tycker är konstigt är att hon undrade vad jag tyckte, jag som inte hade någon hjärna kvar, inte något minne alls. Men det syntes inte utanpå hur jag mådde.

Min utmattning blev min mission, mitt VARFÖR, anledningen till att jag gör det jag gör idag. 
Vi behöver alla kunskaper om stress som pågår utan uppehåll och vad det gör med oss. 
Vi behöver alla hjälp att slippa bli utmattade. 
Vi behöver alla hjälp helt utifrån vårt eget unika jag, för vi är alla olika. 

16 december 2021

Har du varit utmattad så har du skaffat dig en kvalitetsstämpel!

Har du varit utmattad så har du skaffat dig en kvalitetsstämpel! 
De som blir utmattade är människor med pliktkänsla, som tänker på andra och håller vad de lovar. Det är de som är starka som blir utmattade. De har varit starka lite för länge. Det är de som också har en låg självkänsla som blir utmattade.  De har brytt sig för lite om sig själva och mer om vad som är viktigt för andra. Ju mer du lär om dig själv, desto tryggare blir du och kan lita på din egen bedömning och inte bry dig om ifall någon annan skulle tycka att det du gör och den du är inte duger. 

Därför tycker jag att det bästa du kan göra för dig själv är att ge dig tid till personlig utveckling. Ge dig utbildning i hur du själv och vi människor fungerar. Det ger dig den inre trygghet du kan behöva för att slippa bli utmattad. Att utbilda dig själv för att aldrig behöva bli utmattad är ett fantastiskt sätt att må så bra som möjligt hela tiden.

För hur mycket kvalitetsstämplad du än blir, så är det bästa att förebygga en utmattning. Det är också ett sätt att slippa ”ta paus” i livet. För den pausen är inte en paus du egentligen vill välja. Den kostar alldeles för mycket både för dig själv fysiskt, mentalt, socialt, arbetsmässigt och ekonomiskt och det kostar även samhället och din arbetsgivare alldeles för mycket. 

29 november 2021

Det är inte stress som är det egentliga problemet

Det är inte stress som är det egentliga problemet! Det är brist på återhämtning.  

Vet du hur du kan återhämta dig?  
En bra underhållande återhämtning kan ske i stunden, under dagen, när du har varit igång en stund. Då kan du blunda, ta några djupa andetag, gå och hämta ett glas vatten eller ta en kort promenad utan input. Att ta 1-2 minuters paus för återhämtning är mycket bättre än ingen paus alls. Det är att du gör det ofta som är det viktigaste.  

En annan bra återhämtning som är förebyggande, är exempelvis att du har en kvällsrutin och sover de timmar du behöver på en tid som du behöver.

Har du också balans mellan arbete, sömn och fritid så har du kommit långt i hur du tar hand om dig själv. 

Sen kan vi prata om arbete som ger dig mening, hur en bra sömn är och hur du kan göra fritiden till timmar med bra och meningsfulla aktiviteter. Men det tar vi en annan gång.

31 mars 2020

Återhämtning och vagusnerven

VAGUSNERVEN - denna fantastiska nerv!

Om du stimulerar vagusnerven så känner du dig lugnare.  

Kroppen blir lugnare och hjärnan tror på kroppen och resultatet är att du känner dig lugnare. 

Ett sätt är att djupandas. 

Ett annat sätt är att sjunga eller nynna. 
Ytterligare ett sätt är att säga MMMMM eller ett meditativt AOUMMMM.

Då vibrerar tungan mot vagusnerven och du blir lugnare. 

Är det kanske därför vi ofta börjar nynna när vi blir en aning nervösa för något vi ska göra? 

Har du hört någon börja nynna när de ska backa bilen? 

30 mars 2020

Nummer 1 i förebyggande stresshantering är återhämtning!

Det finns många saker du kan göra för att förebygga stress och utmattning.

Återhämtning kommer allra först! 

Vill du behålla din energi behöver du återhämta dig innan du ska göra något som tar energi från dig och även efteråt.

Återhämta dig alltså både förebyggande och underhållande!  

Utöver grundläggande förebyggande återhämtning som balans i tillvaron, så tycker jag att nummer 1 av alla aktiviteter är DJUPANDNING!  

Gör såhär:  
- Andas in genom näsan medan du långsamt räknar till tre. 
- Pressa ut luften genom munnen medan du räknar till sex. 
- Pressa ut luften mellan läpparna så att du känner att du trycker in magen lite. 
- Upprepa 6 gånger. (Börja med 1-2 gånger om du är ovan.)
- Känn hur du blir lugnare i kropp och knopp! Känner du dig piggare också?
Gör detta så ofta du kan och vill, beroende på hur stressad du är.  Lycka till!

17 mars 2020

5 tips till mer stressfrihet!

1. Se över din nuvarande livssituation.
Vad är det som stressar dig mest? Kan du förändra något? Välj en sak i taget och börja med det som stressar mest.
2. Sover du bra?
Försök att somna vid samma tid varje dag och sova de timmar du faktiskt behöver. Svårt att somna? Gör en kroppsscanning innan du somnar.
3. Äter du bra?
Se över dina matvanor så du äter så näringsrikt och giftfritt som möjligt. Finns det någon mat du inte alls mår bra av om du verkligen känner efter?
4. Träna din medvetna närvaro genom övningar. Yoga och meditation är ett sätt men även att känna efter hur din kropp känns en stund varje dag gör dig mer medveten. Gå igenom kroppen i en kroppsscanning och du ger dig möjligheten att slappna av. Kanske slipper du att få värk i nacke och axlar. Kanske slipper du att bli yr.  
5. Att tänka medvetet kan göra dig lyckligare! Tricket att skriva ner tre saker som du varit med om under dagen och som du är tacksam för kommer att påverka hur du tänker och hur du ser på tillvaron. Du kommer att bli mer positiv. Och lyckligare!